donderdag 11 februari 2016

Ode aan de Nederlandse Mode

In het gemeentemuseum in Den Haag was de afgelopen periode een bijzondere tentoonstelling. Zij brachten een 'Ode aan de Nederlanse mode'. Nog nooit is er in Nederland zo'n groot overzicht van de Nederlandse Modegeschiedenis gepresenteerd. Belangrijke ontwerpers als Jan Taminiau, Iris van Herpen, Mart Visser en Viktor&Rolf hebben Nederland op de kaart gezet als een eigenzinnig Modeland. Creaties uit onder andere hun modecollecties werden in deze tentoonstelling geëerd.

Wat vond ik de mooiste en bijzonderste ontwerpen tijdens deze tentoonstelling? Dat laat ik jullie hieronder zien.

Als je de tentoonstelling binnenloopt staat daar gelijk de blauwe, oogverblindende jurk van Maxima die zij droeg tijdens de inhuldigingsceremonie van Koning Willem Alexander. Ik liep met grote ogen rond. Wist je dat? Jan Taminiau heeft gekozen voor deze blauwe kleur zodat de jurk samen met de rood-witte mantel van Koning Willem-Alexander de kleuren van de Nederlandse vlag vormden. 
 
Nederland staat bekend als een tolerant land. 'Moet kunnen' is een geliefd gezegde. Extravagante kleding wordt in Nederland geaccepteerd en gewaardeerd. Bas kosters is een ontwerper wiens creaties passen bij het experimentele karakter van de uitgaansscene. Het leuke in dit deel van de tentoonstelling was dat er een silent disco was. Als je de koptelefoon opzette, ging je helemaal op in de ontwerpen. Met de silent disco was de sfeer compleet!

Daarnaast heeft Nederland een lange traditie in het dragen van zwart. Zwarte kleding was niet alleen gebruikelijk in perioden van rouw maar gold ook als chic en voornaam. Kort geleden werd aangetoond dat zwarte stof erg kostbaar was en werd gezien als een enorm statussymbool. Onder andere Viktor&Rolf, Mart Visser en Frans Molenaar hebben prachtige ontwerpen gemaakt die zwart-wit zijn.

Vroeger was het heel normaal om in Nederland Kopieën van de Parijse couture te verkopen. Nederlandse couturehuizen verkochten deze ontwerpen in licentie. Dick Holhaus kwam er openlijk voor uit dat hij ontwerpen van Maison Dior en YSL kopieerde.
 


 In de jaren '60 maakte de Nederlandse mode zich los van Parijs. Frans Molenaar opende in 1967 zijn couturhuis in Amsterdam, waar hij vernieuwende creaties verkocht voor de jeugd. hij gebruikte strakke lijnen, conceptuele ontwerpen met geometrische vlakverdeling.

Muziek en mode zijn altijd sterk met elkaar verbonden. Zo zijn er verschillende ontwerpers die kleding voor Muzikanten ontwerpen. Kort geleden ontwierp Jan Boelo kleding voor Waylon en Maud Rab ontwierp kleding voor The Golden Earring. Grappig weetje is dat zij  vaak geheime zakjes in de kleding maakte voor coke of taxigeld.

De tentoonstelling is beeldschoon en neemt je mee als een soort achtbaan door de Nederlandse modegeschiedenis. Een welverdiende ode aan de Nederlandse breinen die Nederland rijk is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten